Ηλεία: Αναβρασμός στους απλήρωτους αγρότες

Δημοσιεύτηκε: 02/04/2019 - 13:08

Αγωνία και αγανάκτηση επικράτησε στη μεγάλη συγκέντρωση του Αγροτικού Συλλόγου Καρδαμά - Οι έμποροι και οι εταιρείες τους οφείλουν χρήματα εδώ και ένα χρόνο, ενώ κάποιοι δηλώνουν ότι εξαπατήθηκαν με επιταγές χωρίς ανταπόκριση… - Ξεκινούν νομικές ενέργειες από Α. Νικολακόπουλο και Π. Κιούνη - Δεν έφθαναν όλα τα άλλα, τώρα έρχονται αντιμέτωποι και με αφερέγγυους επιχειρηματίες, δήλωσε ο πρώτος.

Αναβρασμός επικρατεί σε αρκετούς αγρότες της Ηλείας, οι οποίοι αν και έδωσαν κανονικά το προϊόν τους σε εμπόρους και διαμεσολαβητές, δεν έχουν πάρει τα χρήματά τους τουλάχιστον εδώ και ένα χρόνο…

Στη συγκέντρωση που έγινε στον Αγροτικό Σύλλογο Καρδαμά, επικράτησε ιδιαίτερη ανησυχία και παρευρέθησαν αγρότες από την Ηλεία που έχουν πέσει θύματα της ασυνέπειας των εταιρειών, προκειμένου να συντονίσουν έναν διεκδικητικό αγώνα για όσα δικαιούνται, δηλώνοντας αποφασισμένοι να δρομολογήσουν τις επόμενες ημέρες ακόμη και δυναμικές κινητοποιήσεις.

«Σύμμαχοί» τους ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ήλιδας και έγκριτος νομικός Ανδρέας Νικολακόπουλος, όπως και ο επίσης εξαίρετος δικηγόρος Πέτρος Κιούνης, οι οποίοι μίλησαν στη συγκέντρωση με τους αγρότες, αναλαμβάνοντας τη νομική πλευρά του ζητήματος μέσω της οποίας φαίνεται ότι θα προχωρήσει πλέον η διαδικασία.

Ένα χαρακτηριστικό –όπως τόνιζαν οι παρευρισκόμενοι παραγωγοί-ότι όχι μόνο είναι απλήρωτοι, αλλά έχουν υποστεί και τη μορφή της εξαπάτησης αφού έλαβαν ψεύτικες διαβεβαιώσεις και επιταγές που ωστόσο δεν είχαν αντίκρυσμα…

Όλα αυτά τα νομικού χαρακτήρα θέματα, όπως εξήγησε ο κ. Νικολακόπουλος, θα ιεραρχηθούν και θα διερευνηθούν περαιτέρω με σκοπό να αποδειχθεί πέραν των άλλων και το δίκαιο των αγροτών, όπως και η ταλαιπωρία που έχουν υποστεί το τελευταίο χρονικό διάστημα, περιμένοντας μάταια τα χρήματά τους.

Οικονομικό αδιέξοδο

Στη συγκέντρωση η οποία αναμένεται να επαναληφθεί την ερχόμενη εβδομάδα, οι καλλιεργητές κατέθεσαν όλα τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους, αλλά ήσαν ιδιαίτερα αγανακτισμένοι με τη συμπεριφορά των επιχειρηματιών που ενώ έλαβαν τα προϊόντα τους, δεν ανταποκρίθηκαν στις υποχρεώσεις τους. Έτσι σήμερα, πολλοί αγρότες βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο μιας και από αυτά τα χρήματα περίμεναν να ζήσουν τις οικογένειές τους και να υποστηριχθούν για την έναρξη της επόμενης καλλιεργητικής περιόδου. Είναι μια κατάσταση που τους φέρνει αρκετά πίσω. Ειδικά σε κάποιους, τα οφειλόμενα ποσά είναι πολύ μεγάλα.

Ένα ακόμη πρόβλημα

Με δήλωσή τους στο τέλος της συγκέντρωσης, ο κ. Νικολακόπουλος επεσήμανε ότι πέραν της νομικής διεκδίκησης, το θέμα πρέπει να αντιμετωπισθεί και πολιτικά, με σκοπό να μη μένουν κάθε φορά απροστάτευτοι οι παραγωγοί στις διαθέσεις των αναξιόπιστων εμπόρων.

Οι αγρότες, μας είπε ο κ. Νικολακόπουλος, εκτός από την υψηλή φορολογία, τις μεγάλες ασφαλιστικές εισφορές, το κόστος της καλλιέργειας κλπ., έρχονται τώρα αντιμέτωποι και με αφερέγγυους επιχειρηματίες. Έτσι μπαίνουν σε μια δίνη προβλημάτων, το αποτέλεσμα της οποίας είναι η οικονομική δυσχέρεια και ο προβληματισμός για τη συνέχιση των καλλιεργειών τους.