Παραγωγοί Ηλείας: Προκαταβολή αποζημιώσεων μέχρι τέλος του έτους

Δημοσιεύτηκε: 07/10/2018 - 11:53

Προκαταβολή αποζημιώσεων μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου στους παραγωγούς της Ηλείας που επλήγησαν από τις καιρικές συνθήκες κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, σχεδιάζει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Αυτή ήταν η υπόσχεση που έδωσε χθες ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης κατά την διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο με εκπροσώπους της Ηλείας.

Την συνάντηση είχε ζητήσει η Ομάδα Παραγωγών Αμαλιάδας και εκτός από τον πρόεδρο Χρήστο Βαλιανάτο και τον αντιπρόεδρο Σωτήρη Κακαλέτρη, συμμετείχαν οι βουλευτές Έφη Γεωργοπούλου- Σαλτάρη, Δημήτρης Μπαξεβανάκης και Γιάννης Κουτσούκος, καθώς επίσης ο πρόεδρος της Παναιγιαλείου Ενώσεως και πρόεδρος της Ένωσης Οργάνωσης Παραγωγών Αμαλιάδας Αθανάσιος Σωτηρόπουλος και ο διευθύνων σύμβουλος των παραπάνω Ενώσεων Μιλτιάδης Σταυρόπουλος.

Επιτακτικά το θέμα

Αρχικά έγινε συνάντηση με υπηρεσιακούς παράγοντες και εν συνεχεία με τον Υπουργό, όπου τέθηκε επιτακτικά το θέμα της καταβολής αποζημιώσεων στους παραγωγούς που έχασαν τις καλλιέργειές τους από τις βροχοπτώσεις και τις πλημμύρες του Ιουνίου και του Ιουλίου, με αποτέλεσμα να έχει προκληθεί μείζον θέμα με την βιομηχανική τομάτα και την Κορινθιακή σταφίδα.

Στην συνάντηση που είχε γίνει προ ημερών με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ τα μηνύματα δεν ήταν ενθαρρυντικά, καθώς είχε τοποθετηθεί η καταβολή των αποζημιώσεων το χρονικό διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου του 2019. Στο ενδεχόμενο αυτό ελλοχεύει ο κίνδυνος να χαθεί η καλλιέργεια βιομηχανικής τομάτας από το νομό Ηλείας, καθώς οι παραγωγοί δεν έχουν χρήματα να προχωρήσουν σε νέες καλλιέργειες για την επόμενη χρονιά.

Η συνάντηση ωστόσο με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων άφησε ψήγματα αισιοδοξίας, καθώς ο κ. Αραχωβίτης είπε ότι η πρόθεση του Υπουργείου και η κατεύθυνση είναι να δοθούν προκαταβολές στους πληγέντες μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου του 2018.

Αναδιάρθρωση

Επίσης, ανέφερε ότι στις προθέσεις του Υπουργείου είναι να προχωρήσει και το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της Κορινθιακής σταφίδας, ενώ αναφορικά με το θέμα που έχει ανακύψει στην Πελοπόννησο για τις μειονεκτικές περιοχές, ο Υπουργός έκανε γνωστό ότι μέχρι τις 31 Οκτωβρίου θα γίνει επίσημα η πρόταση για το ποιες περιοχές θα χαρακτηριστούν μειονεκτικές.

Επίσης, ο κ. Αραχωβίτης δήλωσε ότι θα προχωρήσει και η διαδικασία για την τροποποίηση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ.

Ικανοποιημένος εμφανίστηκε από την συνάντηση ο κ. Βαλιανάτος, ο οποίος δήλωσε: «Η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα, για πρώτη φορά, και μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία. Για εμάς το ζητούμενο είναι να δοθούν χρήματα στους πληγέντες παραγωγούς πριν το τέλος του έτους και το Υπουργείο εμφανίζεται θετικό σε αυτή την κατεύθυνση. Μένει να δούμε εάν θα υλοποιηθεί η απόφαση. Εμείς θα παρακολουθούμε στενά το θέμα».

Να σημειωθεί ότι τις επόμενες ημέρες η Ομάδα Παραγωγών θα συγκαλέσει Γενική Συνέλευση για να ενημερώσει τους παραγωγούς.

πηγη: patrisnews.gr