ΣΑΚΗΣ ΤΣΑΟΥΣΗΣ: Ξεδιπλώνει στο Iliavoice το μεγαλόπνοο όραμά του για το Δήμο!

Δημοσιεύτηκε: 13/05/2019 - 02:49

Το όνομα του καταξιωμένου οδοντιάτρου κ. Σάκη Τσαούση, περιαυγάζει το ψηφοδέλτιο της Δημοτικής Παράταξης  «ΗΛΙΔΑ – ΝΕΑ ΜΕΡΑ» στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές του Μαΐου, ενισχύοντας έτι περαιτέρω τη δυναμική του Δημάρχου Ήλιδας, Χρήστου Χριστοδουλόπουλου.

Ο κ. Τσαούσης και η οικογένειά του αποτελούν σημαντικό κεφάλαιο για την πόλη έχοντας να επιδείξουν ιδιαίτερα πετυχημένη πορεία σε όλους τους τομείς που έχουν δραστηριοποιηθεί, κυρίως όμως στο χώρο της ιατρικής.
Ο στενός συνεργάτης του Δημάρχου και Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Ήλιδας,  μίλησε αποκλειστικά και εφ’ όλης της ύλης στο Ilia voice.gr

 

Κύριε Τσαούση, δεν χρειάζονται συστάσεις για το πρόσωπό σας. Ποιοι ήταν οι λόγοι που εσείς ένας καταξιωμένος  επιστήμονας και επίλεκτο μέλος της τοπικής κοινωνίας,  αποφασίσατε να συστοιχηθείτε με τον Δήμαρχο Χρήστο Χριστοδουλόπουλο και την Παράταξή του «ΗΛΙΔΑ – ΝΕΑ ΜΕΡΑ» και να κατέλθετε να αγωνιστείτε στην εκλογική κονίστρα;

«Πρώτα απ’ όλα είναι η πολιτική αξιοπρέπεια του Δημάρχου, ο οποίος αποδείχτηκε συνεπής, σοβαρός και αξιόπιστος. Κατάφερε σε μία χώρα πτωχευμένη και σε έναν Δήμο που τον παρέλαβε χρεωμένο, να τον ανατάξει οικονομικά. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός, ότι από την τελευταία θέση της οικονομικής διαχείρισης, τον ανέβασε στην 10η θέση πανελλαδικά!
Παρέλαβε ένα Δήμο με άδεια ταμεία και επαχθή χρέη,  που άγγιζαν τα 18 εκατομμύρια ευρώ!
Ενώ όπως αποκαλύφθηκε στην πορεία, υπήρχαν ακόμα και κρυφά και άγραφα χρέη!
Όπως επίσης και 7,5 εκατομμύρια αδήλωτα για τις μελέτες των μισοτελειωμένων έργων.
Ο Δήμος δεχόταν καταιγιστικές αγωγές πάσης φύσεως, γι’ αυτές τις άγραφες αναθέσεις.
Αλλά ο Χρήστος Χριστοδουλόπουλος κατάφερε να κρατήσει όρθιο το Δήμο και όχι μόνο να λειτουργεί τον Δήμο, αλλά και να παράξει ένα τεράστιο έργο!»

 

-Όμως σημαντική ήταν η παρέμβαση του Δήμου και στην κοινωνική πολιτική. Τι πέτυχε στον τομέα αυτό;

«Ο Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, κουβαλάει την αλήθεια του έργου του! Το 2014, μέσα στον κυκλώνα της κρίσης, κατάφερε να αναδείξει τον κοινωνικό τομέα, που όπως ξέρετε ήταν ανύπαρκτος στο παρελθόν.
Σήμερα ο Δήμος έχει καταφέρει και στηρίζει περισσότερους από 3.700 συμπολίτες!
Επένδυσε στην κοινωνία, χρήματα και δυνάμεις, εθελοντισμό και ανιδιοτέλεια, καταφέρνοντας σε καιρούς δύσκολους να διατηρήσει αλώβητη την κοινωνική συνοχή.»

-Σημαντικές επίσης αποδείχθηκαν οι παρεμβάσεις της Δημοτικής Αρχής Χριστοδουλόπουλο και στον Πολιτισμό. Που εστιάζετε εσείς αυτό το έργο;

«Το 2014 ο κ. Χριστοδουλόπουλος και οι συνεργάτες του, παρέλαβαν τον Πολυχώρο Πολιτσμού στα θεμέλια και χωρίς κονδύλια για τον εξοπλισμό και τη λειτουργία του. Ολοκληρώθηκε, εγκαινιάστηκε από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και παραδόθηκε στην κοινωνία.
Δημιούργησε το Μουσείο «Νίκος Μπελογιάννης», που το εγκαινίασε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός κ. Τσίπρας, το  Μουσείο Ραδιοφώνου Αμαλιάδας, χάρη στην ευγενική χορηγία αρχειακού και μουσειακού υλικού του πρώην Δημάρχου και ιδρυτή του, κυρίου Σπύρου Μπεράτη και τη συμβολή γενναίων δωρεών, όπως αυτή της φίλης, Πρέσβεως εκ προσωπικοτήτων, κας Κατερίνας Παναγοπούλου.
Ο Δήμος δημιούργησε νέους θεσμούς πολιτισμού και αναβάθμισε τους υφιστάμενους.
Ο Δήμαρχος παρέλαβε ένα Δήμο σε πολιτιστική χειμερία νάρκη. Ένα Δήμο, που περιοριζόταν σε μετακλήσεις καλλιτεχνών, με κλειστό το αρχαίο θέατρο, μέχρι να έρθει το επόμενο καλοκαίρι.
Σήμερα ο Δήμος προσφέρει καλλιτεχνική παιδεία σε εκατοντάδες νέους και νέες και δημιουργεί κυψέλες και εφαλτήρια πολιτισμού.

 

 

-Τι καταλογίζετε στον πρώην Δήμαρχο κ. Λυμπέρη;
«Αυτός και οι συνεργάτες του ξόδεψαν τρία ολόκληρα ΕΣΠΑ και άφησαν την πόλη χρεωμένη, γεμάτη με μισοτελειωμένα έργα και μεγάλες ανεκπλήρωτες υποσχέσεις!
Παραλάβαμε το Νοσοκομείο Αμαλιάδας έτοιμο για κλείσιμο, που καταφέραμε να το κρατήσουμε ανοιχτό και να το αναβαθμίσουμε.
Λίγο πριν τις εκλογές του 2014 ο κ. Λυμπέρης έκανε εικονικά εγκαίνια και ενώ η εργολαβία είχε σταματήσει και κουβαλούσε νομικές εμπλοκές. Η Δημοτική Αρχή Χριστοδουλόπουλου ήταν αυτή που ξεμπλόκαρε το έργο  και σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας τώρα το ολοκληρώνει.
Τα ίδια και με κολυμβητήριο Αμαλιάδας, που ήταν ημιτελές, χωρίς άδεια λειτουργίας και με προβληματικό εξοπλισμό. Ο κ. Χριστοδουλόπουλος το ολοκλήρωσε, το ανέδειξε σε πρότυπο χώρο άθλησης, με ευρωπαϊκά δεδομένα.
Τα ίδια και την ανάπλαση της Σοχιάς, που ήταν  ολοκληρωμένη μόνο στο τμήμα μπροστά από το σπίτι του. Ο νυν Δήμαρχος ήταν αυτός που προχώρησε το έργο, διόρθωσε τα λάθη και έλυσε ακόμα και το ιδιοκτησιακό.
Τα ίδια και με το έργο εισόδου της πόλης, που το παραλάβαμε βαλτωμένο και μισοτελειωμένο και  εμείς καταφέραμε να το ολοκληρώσουμε και πλέον προχωράμε μέχρι να φθάσουμε και στην Κουρούτα.

Τα ίδια και με το μισοτελειωμένο νέο Συνεδριακό και τα στέγαστρα της Λαϊκής Αγοράς.
Εμείς, αγωνιζόμαστε να σώσουμε το Συνεδριακό, για το οποίο η κάλπικη μελέτη δεν έλεγε τίποτα για τον κλιματισμό, τη θέρμανση και τον περιβάλλοντα χώρο.
Τα στέγαστρα στη λαϊκή τα βάλαμε και διορθώνουμε κι εκεί τα τεράστια λάθη στη μελέτη.

 

"ΣΥΝΤΟΜΑ ΘΑ ΤΡΕΧΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΡΥΣΕΣ ΜΑΣ ΚΑΘΑΡΟ ΝΕΡΟ!"

-Ποιο είναι ένα από τα μεγάλα στοιχήματα για τη νέα θητεία του κ. Χριστοδουλόπουλου;

«Σίγουρα είναι το διυλιστήριο νερού στο φράγμα, που το 2014 το παραλάβαμε και αυτό μισοτελειωμένο. Ήταν μια υγειονομική «βόμβα» κι ένα όργιο σπατάλης. Σε αυτό το έργο πετύχαμε τη διάσωση δημοσίου χρήματος.
Δόθηκαν 22 εκατομμύρια για ένα διυλιστήριο που δεν θα λειτουργούσε ποτέ, αφού εκτός των άλλων δεν είχαν φτιάξει τα έργα σύνδεσης με το δίκτυο και την υδατοδεξαμενή.
Το 2016 εμείς, κατορθώσαμε να το φέρουμε σε σημείο λειτουργίας και για πρώτη φορά, έστω και δοκιμαστικά, να το λειτουργήσουμε.
Τότε, δυστυχώς, αποκαλύφθηκε ένα πρόβλημα μεγαλύτερο κι από το γεγονός Ένα πρόβλημα που, ήδη, απασχολεί τη δικαιοσύνη, την υδροληψία από τον πυθμένα. Είχαν κάνει μελέτη που έπαιρνε νερό από τον πυθμένα και έφερνε στις βρύσες των νοικοκυριών μαγγάνιο και σίδηρο 15 φορές πάνω από το κανονικό.
Με αίσθημα ευθύνης διακόψαμε την λειτουργία, σηκώσαμε τα μανίκια και σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους ξανασχεδιάζουμε μία βιώσιμη λύση.
Και τώρα είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε, ότι σύντομα θα τρέχει στις βρύσες μας καθαρό νερό!»

-Έγιναν πράγματι πολλά κατά την πρώτη θητεία Χριστοδουλόπουλου στο τιμόνι του Δήμου Αμαλιάδας. Αν σας ζητούσα να ξεχωρίζατε τα πιο σημαντικά επιτεύγματα της Δημοτικής Αρχής, σε ποια σημεία θα εστιάζατε;

«Από το 2014 η Δημοτική Αρχή Χριστοδουλόπυολου έχει δρομολογήσει, 73 δικά της νέα έργα και 4 διαδημοτικά, συνολικού προϋπολογισμού 85 εκατομμυρίων ευρώ.
Από αυτά, τα 48 εκατομμύρια είναι έργα που αφορούν αποκλειστικά στο Δήμο Ήλιδας, έχοντας ολοκληρωθεί περίπου 6 εκατομμύρια, ενώ υλοποιούνται άλλα 12 εκατομμύρια.
Ακόμα 15 εκατομμύρια βρίσκονται στο ταμείο του Δήμου και δημοπρατούνται, ενώ ακολουθούν και άλλα 15 εκατομμύρια με βέβαιες χρηματοδοτήσεις.»
-Είναι καλά τα νέα για το εργοστάσιο απορριμμάτων;
«Για το εργοστάσιο απορριμμάτων ο νυν Δήμαρχος ήταν αυτός που υπόγραψε τη σύμβαση κατασκευής του, λύνοντας το γόρδιο δεσμό κράτους-εργολάβου και μελετών.
Από αυτό το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων, εξοικονομήσαμε 55 εκατομμύρια ευρώ, προς όφελος των νοικοκυριών της Ηλείας, μειώνοντας την ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα, που είχαν συμφωνήσει, πριν έρθουμε, αυτοί που σήμερα μας κουνούν το δάχτυλο.

 

-Τι καταφέρατε για την καθημερινότητα της πόλης και τα έργα υποδομής;

«Σήμερα κατασκευάζουμε 12 σύγχρονες και πιστοποιημένες παιδικές χαρές, σε όλο το Δήμο. Φτιάξαμε πλατείες στο Αγραπιδοχώρι, στα Σαβάλια και στη Ροβιάτα.
Φτιάχνουμε από την αρχή την πλατεία Δημοκρατίας, την πλατεία Ηρώων και την πλατεία Ανεμομύλου.

Φτιάξαμε το έργο αντιστήριξης του οικισμού Ανάληψης.
Αξιοποιήσαμε τα χρήματα του Ταμείου Μολυβιάτη και μεταφράστηκαν σε έργα οδοποιίας και τεχνικά έργα σε κάθε περιοχή του Δήμου: Στο Περιστέρι, στο Γεράκι, στα Σαβάλια, στο Κρυονέρι, στη Δάφνη, στη Δαφνιώτισσα, στην Κεραμιδιά και σε όλη την Πηνεία, παντού.

 

ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΘΗΤΕΙΑ ΤΗΣ

 

-Ποιοι ανάμεσα σε άλλους, είναι οι στόχοι της Δημοτικής Αρχής Χριστοδουλόπουλου για τη νέα θητεία της;  

«Ξεκινάει σύντομα το μεγάλο έργο ανάπλασης του ιστορικού και εμπορικού κέντρου Αμαλιάδας με προϋπολογισμό 2.400.000 ευρώ.
Μετά από σαράντα χρόνια ο Ανεμόμυλος και η Καραμαλού, αλλάζουν πρόσωπο. Και βέβαια η αναμόρφωση της παραλίας και η προσέλκυση τουριστών».

-Τι συμβαίνει με το έργο της αποχέτευσης;

«Παραλάβαμε το μεγάλο έργο αποχέτευσης και παράκτιας προστασίας, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Κι είμαστε εμείς, που εγκαταστήσαμε ύδρευση και αποχέτευση στην Κουρούτα, δημιουργώντας τις απαραίτητες συνθήκες για τις τουριστικές επενδύσεις που πρέπει να γίνουν.
Κι είμαστε εμείς, που βρήκαμε τα τέσσερα εκατομμύρια, για να ολοκληρώσουμε το έργο. Κι είμαστε εμείς, που βρήκαμε τα χρήματα, για να επανεντάξουμε τις περιοχές Σαβαλίων και Αμπελόκαμπου.
Δημιουργείται νέο δίκτυο αποχέτευσης στα Τσιχλέϊκα και στα Παπακαυκά, με προϋπολογισμό 2.300.000  ευρώ.
Φτιάχνουμε νέα έργα ύδρευσης και αποχέτευσης με πέντε εκατομμύρια ευρώ.
Φωτίζουμε το Δήμο, με τεχνολογία LED, για περισσότερο φως και 60% οικονομία στο ρεύμα.
Μπαίνουμε σε μεγάλα ενεργειακά προγράμματα.
Δημιουργούμε το Κέντρο Πολιτισμού Ήλιδας στις αποθήκες του ΑΣΟ και ξαναζωντανεύουμε τον θερινό κινηματογράφο ΟΛΥΜΠΙΑ δίπλα στο σιδηροδρομικό σταθμό.

-Ποια θα είναι η επιδίωξή σας για το Πανεπιστήμιο;
«Εμείς φέραμε στην Αμαλιάδα την  Πανεπιστημιακή Γεωπονική Σχολή, που θα αποτελεί την πρώτη και όχι την τελευταία επιλογή των μαθητών της 3ης Λυκείου Πανελλαδικά.
Παραλάβαμε ΤΕΙ με 16 φοιτητές και εγκαινιάζουμε μια νέα εποχή με εκατοντάδες φοιτητές Πανεπιστημίου.»

-Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να στείλετε στους δημότες για την δική σας τιμητική υποψηφιότητα:
«Συμπορεύομαι με τον Χρήστο Χριστοδουλόπουλο, με κεντρικό μου σύνθημα «είμαι ένας από εσάς και άφθαρτος».
Έτσι κατέρχομαι στον εκλογικό στίβο και έτσι προσεγγίζω τους συμπολίτες μου. Άλλωστε, όλοι γνωριζόμαστε σ’ αυτόν τον τόπο.
Διαπιστώνω ότι παρά τις αντιξοότητες, ο Δήμαρχος έχει κάνει αγώνα για τον δήμο μας και την τελευταία πενταετία έχει παραχθεί ιδιαίτερα μεγάλο έργο, δυσανάλογο με τις οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα.
Αυτό το έργο δεν μπορεί και δεν πρέπει να μείνει στη μέση.
Εγώ είμαι ένας από αυτούς και θα διαθέσω τον εαυτό μου για να υπηρετήσω με συνέπεια, αυταπάρνηση και αγόγγυστα την πόλη και το όραμα του Χρήστου Χριστοδουλόπουλου!»