Στο εδώλιο ο δήμαρχος και 13 αιρετοί του Δήμου Ανδραβίδας - Κυλλήνης για το "πάγωμα" των τελών σε 79 επιχειρήσεις

Δημοσιεύτηκε: 31/01/2019 - 08:50

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πατρών, κάθησαν την περασμένη Δευτέρα, 14 αιρετοί του Δήμου Ανδραβίδας - Κυλλήνης, αντιμετωπίζοντας την κατηγορία της απιστίας στην υπηρεσία.
Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι ο σημερινός δήμαρχος Ναμπίλ-Ιωσήφ Μοράντ, καθώς επίσης, επικεφαλής παρατάξεων και δημοτικοί σύμβουλοι, όπως οι, Ανδρέας Κορομηλάς, Αλίκη Τεμπέλη, Τρύφωνας Πέρδικας, Βασίλης Αρβανίτης, Παναγιώτης Σάμαρης, Γεώργιος Παναγιωτόπουλος, Διονύσιος Μάλλιαρης, Γεράσιμος Βαγγελάκος, Νικόλαος Κόλλιας, Παναγιώτης Δημητρόπουλος, Νεόφυτος Παπαδόπουλος, Δημήτριος Βραχνής και  Δημήτριος Κουτρούλης.
Η δίωξη εναντίον των αιρετών, ασκήθηκε με αφορμή απόφαση που είχε λάβει το δημοτικό συμβούλιο του 2013, για αναστολή είσπραξης των ανταποδοτικών τελών μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, από 79 επιχειρήσεις, σε κάποιες εκ των οποίων συμμετέχουν ως συνιδιοκτήτες και κάποιοι εκ των κατηγορουμένων.
Η κατηγορία που τους βαρύνει είναι ότι όλοι τους, ενώ ήταν αρμόδιοι για το προσδιορισμό και την είσπραξη των δημοτικών τελών και προστίμων, «εν γνώσει τους επιχείρησαν να ελαττώσουν την περιουσία του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης», η διαχείριση της οποίας, τους ήταν εμπιστευτική, και «να τον ζημιώσουν κατά το ποσό των 2.261.375,27 ευρώ, με αντίστοιχο περιουσιακό όφελος 79 επιχειρήσεων».
Σύμφωνα με το ιστορικό της υπόθεσης, κατόπιν ελέγχου που διενεργήθηκε από το Τμήμα Εσόδων και Περιουσίας του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης από την 1/7/2013 και εντεύθεν, διαπιστώθηκε ότι δεν είχε γίνει έλεγχος σε 79 επιχειρήσεις, οι οποίες είχαν δηλώσει μικρότερες επιφάνειες, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα ο Δήμος να έχει ζημιωθεί από τη μη είσπραξη τελών και προστίμων κατά την τελευταία πενταετία (2008-2012), κατά το συνολικό ποσό των 2.261.375 ευρώ.
ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ
Και ενώ οι υπηρεσίες του Δήμου Ανδραβίδας - Κυλλήνης είχαν ξεκινήσει τις διαδικασίες είσπραξης των ποσών αυτών, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 13/12/2013, οι 14 κατηγορούμενοι όντες δημοτικοί σύμβουλοι, «από κοινού και με κοινό δόλο» αναφέρει το κατηγορητήριο, ψήφισαν υπέρ της εισήγησης του επικεφαλής παράταξης Παναγιώτη Δημητρόπουλου, αλλά και της ελαφρώς διαφοροποιημένης πρότασης του επίσης επικεφαλής παράταξης Γιώργου Παναγιωτόπουλου, να ανασταλεί η διαδικασία είσπραξης των τελών, που είχε διατάξει ο τότε δήμαρχος Δημήτρης Αρβανίτης, για όσο καιρό θα διαρκούσε η επικαιροποίηση των μη καταγεγραμμένων επιφανειών και να ανακληθούν από τη ΔΕΗ, η εφαρμογή των νέων τετραγωνικών μέτρων, η επιβολή προστίμων, κ.ά.
Αποτέλεσμα αυτής της απόφασης, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ήταν να απειληθεί ζημία στην περιουσία του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης ποσού των 2.261.375 ευρώ, η οποία εντέλει δεν επήλθε, επειδή, με τις έγκαιρες ενέργειες του τότε δημάρχου και του αρμόδιου υπαλλήλου του Τμήματος Εσόδων και Περιουσίας του Δήμου, η απόφαση αυτή ακυρώθηκε από τον γενικό γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
Στο δικαστήριο κατέθεσαν ως μάρτυρες, διοικητικοί υπάλληλοι του δήμου Ανδραβίδας - Κυλλήνης, σύμφωνα με τους οποίους, «εάν εφαρμοζόταν η απόφαση θα υπήρχε μείζον ζήτημα για τον δήμο», αλλά και ότι, «το Δημοτικό Συμβούλιο ήταν αναρμόδιο για μια τέτοια απόφαση».
ΜΑΣ ΠΑΓΙΔΕΥΣΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ, ΛΕΝΕ ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΙ
Να σημειωθεί ότι η πρόεδρος του δικαστηρίου, αντιμετωπίσε σε ιδιαίτερα αυστηρό τόνο τους κατηγορούμενους, μαθαίνοντας ότι κάποιοι εξ αυτών ή συγγενικά τους πρόσωπα, ήταν συνδιοκτήτες σε επιχειρήσεις που επωφελήθηκαν. «Είστε άνθρωποι που παίρνετε αποφάσεις για το κοινό καλό. Γιατί ψηφίζατε τα πάντα όλα; Γιατί δεν απείχατε από την ψηφοφορία, αφού είχατε προσωπικό συμφέρον;» ήταν κάποιες από τις ερωτήσεις που απηύθυνε η πρόεδρος του δικαστηρίου, η οποία τόνισε πως, οι αρμόδιοι παράγοντες θα πρέπει να αναλαμβάνουν τις ευθύνες του, να εφαρμόζουν τον Νόμο και να εκτελούν τα καθήκοντά τους.
Οι 14 κατηγορούμενοι στις απολογίες τους υποστήριξαν σε γενικές γραμμές ότι «παγιδεύτηκαν» από την τότε πλειοψηφία και τον δήμαρχο, αφού η εισαγωγή του θέματος στο δημοτικό συμβούλιο, έγινε αρχικά με την μορφή της ενημέρωσης.
Ανέφεραν ακόμα ότι δεν είχαν καμία εισήγηση στα χέρια τους και ψήφισαν υπό την ασφυκτική πίεση δεκάδων επιχειρηματιών που βρίσκονταν στην αίθουσα του συμβουλίου και ότι η πρόταση που ψήφισαν, θα έδινε αναστολή είσπραξης για μια μόνο εβδομάδα, μέχρι η αρμόδια Επιτροπή του Δήμου εξετάσει το ζήτημα.
Ωστόσο, η πρόεδρος στάθηκε ιδιαίτερα στην απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, η οποία μιλά για αναστολή «και αυτό ήταν παράνομο» είπε. Η ακροαματική διαδικασία διεκόπη για τις 7 Φεβρουαρίου οπότε ο εισαγγελέας της Εδρας θα κάνει την πρότασή του και στη συνέχεια θα γίνουν οι αγορεύσεις.