Lockdown: Με νέο κωδικό στα SMS το άνοιγμα της αγοράς - Τα σενάρια που εξετάζονται

Create: 22/02/2021 - 20:45

Όπως σας ενημερώσαμε η κυβέρνηση στρέφεται προς το άνοιγμα της αγοράς και την άρση του lockdown μετά από το σκάνδαλο παιδεραστίας του Δημήτρη Λιγνάδη. 

Μέσα στις επόμενες ώρες οι «ειδικοί» - οι οποίοι είναι αντίθετοι με την άρση του lockdown - θα κληθούν να πάρουν αποφάσεις. Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι δύο πλευρές θα καταλήξουν σε μία μέση λύση. 

Αυτό ουσιαστικά θα είναι ένας νέος κωδικός στα SMS, ο οποίος θα ισχύει για δύο ώρες και θα αφορά μόνο το λιανεμπόριο, ενώ ταυτόχρονα θα υπάρξει παράταση του lockdown για μία ή δύο εβδομάδες. Η οικονομία

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, για κάθε μήνα που είναι κλειστό το λιανεμπόριο, προστίθεται 0,7% του ΑΕΠ στο πρωτογενές έλλειμμα. Χαρακτηριστικό είναι δε πως μόνο τους πρώτους δύο μήνες του 2021, το έλλειμμα έχει ήδη επιβαρυνθεί κατά 1,4% του ΑΕΠ, ενώ από το 3,9% του ΑΕΠ που προβλέπει ο Προϋπολογισμός του 2021 βρισκόμαστε ήδη στο 5,3%, εάν δεν αλλάξει κάτι μέχρι το τέλος της χρονιάς. Στο πλαίσιο αυτό, οι άνθρωποι της αγοράς επιθυμούν διακαώς την επιστροφή στην οικονομική δραστηριότητα, αφού εκτός από τα κρατικά ταμεία, επιβαρύνονται και οι ίδιες οι επιχειρήσεις από την απραξία.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης, μιλώντας την Κυριακή στο MEGA, εξέφρασε από πλευράς του την αισιοδοξία πως από την ερχόμενη Δευτέρα το λιανεμπόριο ίσως ανοίξει. «Το λιανεμπόριο έχει αποδείξει ότι μπορεί να λειτουργήσει με οποιοδήποτε τρόπο του έχει προταθεί» είπε, για να προσθέσει «το υπουργείο Ανάπτυξης στέκεται στο πλευρό της πραγματικής οικονομίας, και οι προσπάθειες όλων είναι να επαναλειτουργήσουμε με ασφάλεια. Ανάλογα με την πορεία των κρουσμάτων θα προτείνουμε είτε με click away είτε με click inside».

Τα σενάρια για την παράταση του lockdown

Κυβέρνηση και επιστήμονες είναι με το βλέμμα στην Τετάρτη, όπου οι λοιμωξιολόγοι στην σύσκεψή τους θα λάβουν τις σχετικές αποφάσεις έχοντας αναλύσει τα δεδομένα που προκύπτουν από τα κρούσματα και τις νοσηλείες στα νοσοκομεία της Αττικής. Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία η παράταση του lockdown είναι πλέον κοντά.

Το βασικό σενάριο θέλει την επέκταση των μέτρων περιορισμού για μία, ίσως και δύο εβδομάδες μετά την 28η Φεβρουαρίου

Η «μέση λύση»

Από την άλλη, με δεδομένη την εκπεφρασμένη άποψη ορισμένων επιστημόνων πως η 1η Μαρτίου θα είναι μέρα μερικού ανοίγματος, συζητείται πολύ το σενάριο της μέσης λύσης. Δηλαδή, μερική επιστροφή στην κανονικότητα για λιανεμπόριο με λειτουργία μέσω του click away,  την Δευτέρα ή το αργότερο στις 8 Φεβρουαρίου.

Προς αυτήν την κατεύθυνση τοποθετήθηκε και ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος, το πρωί της Δευτέρας μιλώντας στον ΣΚΑΪ.  «Υπάρχει μια βάση συζήτησης για να ανοίξει το λιανεμπόριο από Δευτέρα από την άποψη ότι δε φαίνεται να επηρεάζει πολύ αυτό το σύστημα λειτουργίας, αφού έτσι κι αλλιώς υπάρχει κινητικότητα», είπε.

Για να συμβεί, όμως, κάτι τέτοιο, στην κυβέρνηση εξετάζουν κάθε πιθανή επιλογή προκειμένου να μην δημιουργείται σύγχυση κατά τους ελέγχους, αλλά και για να μην υπάρχει κατάχρηση των SMS. Στο πλαίσιο αυτό, στο τραπέζι έχει πέσει, μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τις πληροφορίες και το ενδεχόμενο να αυξηθούν οι διαθέσιμες επιλογές για τους πολίτες όσον αφορά το SMS στο 13033. Μία από τις σκέψεις είναι να προστεθεί μία ακόμη επιλογή, η «7», η οποία θα αφορά αποκλειστικά στο λιανεμπόριο.

Η διάρκειά του θα οριστεί στο ήδη καθιερωμένο δίωρο, το οποίο και θεωρείται από τους ειδικούς αρκετός χρόνος για να κάνει κάποιος τα ψώνια του. Σε κάθε περίπτωση, προς το παρόν οι συζητήσεις είναι σε εξέλιξη, αφού οι αποφάσεις θα ληφθούν βάσει της εισήγησης των λοιμωξιολόγων.

Το πρωί της Δευτέρας, πάντως, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ σχολίασε τα σενάρια και για «κόφτη» στα μηνύματα για μετακίνηση των πολιτών τονίζοντας πως τίποτα δεν είναι ανακοινώσιμο. «Είναι επιχειρησιακό το θέμα όχι τεχνολογικό. Εμείς εξετάζουμε τεχνολογικές λύσεις για να διευκολύνουμε το άνοιγμα του λιανεμπορίου με έναν τρόπο όσο το δυνατόν πιο εύρυθμο και γρήγορο. Ακούμε τους ειδικούς Η τεχνολογία έρχεται να επικουρήσει», είπε χαρακτηριστικά.